keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Sielun kutsu

Maapallon kriisi näyttää olevan suurelta osin ihmiskunnan sielun kriisi. Kun olemme teknologiaan ja kehitykseen luottamalla erottaneet itsemme luonnosta, olemme samalla joutuneet eroon omasta syvimmästä luonnostamme, sielustamme. Emme kuule sen ääntä kuten emme kuule luontoakaan. Ja vaikka kuulisimme, emme kuuntele, vaan yritämme peittää sielun ja luonnon yhteisen huudon aina uusin häiriötekijöin.

Ihminen, joka ei ole yhtedessä sieluunsa, omaan syvimpään olemukseensa, kokee olevansa vailla tarkoitusta ja merkitystä maailmankaikkeuden kudelmassa. Tällainen ihminen tuntee juurettomuutta ja levottomuutta, jatkuvaa tarvetta uusille, hetkellisille elämän tyydykkeille. Tämä on maailmanlaajuisen kulutuskulttuurin patologinen diagnoosi.

Sieluunsa yhteyden muodostanut ihminen on yhteydessä myös kaikkeen ympärillä olevaan. Kaikkeuteen. Maailmassa vellova epätasapainon aiheuttama häiriötila on hänelle häkellyttävä ja usein ainakin hetkellisesti lamaannuttava kokemus. Mutta sieluaan kuunteleva ihminen löytää myös tarkoituksensa ja merkityksensä, hän ammentaa voimaa kaikesta, mikä on vielä kaunista ja villiä. Puolustaa sitä. Hänen egonsa ei palvele itseään, vaan sielun hänelle langettamaa tehtävää, kutsumusta. Aito elämäntehtävä kumpuaa ihmisestä itsestään. Ei kulttuurisesta ehdollistumisesta eikä ulkopuolisista paineista tai odotuksista. Sielun antamaa tehtävää täyttämällä ihminen voi tehdä oman pienen mutta merkityksellisen osansa muiden ihmisten, elämän, luonnon, maapallon ja lopulta maailmankaikkeuden hyväksi.

Tällainen ihminen ei voi olla voimaton. Hän on sielunsa virtaan kiinni päässeenä voittamaton ja lannistumaton. Hän on löytänyt oman elämänsä tarkoituksen ja merkityksen. Hän ei ole eksyksissä, vaan tietää paikkansa ajan virrassa. Jos hänenlaisiaan ihmisiä olisi useampia, voisimme vielä pelastaa sen mitä pelastettavissa on. Olemme jo nyt pahasti myöhässä, mutta mitä ripeämmin toimimme, sitä helpompi on tulevaisuutemme.

Sielun ja luonnon kutsuun ei ole helppoa vastata. Olemme ajelehtineet kehityksen vietävinä niistä niin kauas pois. Kutsua ei ole helppo kuulla saati kuunnella. Eikä sielun polku ole helppo polku. Se on täynnä kauheita piruja omassa itsessämme sekä meitä ympäröivässä kulttuurissa. Mutta se on myös täynnä esi-isien ja luonnon viisautta, jotka auttavat meitä kohti syvyyksiä. Se on sankarin polku. Se on kunnian polku. Se on niiden polku, jotka vielä uskaltavat tuntea ja välittää.

Kaikki ne, jotka ovat tälle polulle lopullisesti päätyneet, voivat taata, että kun vauhtiin on päästy, paluuta entiseen, kulttuuristen normien ja ajattelutapojen muodostamaan petolliseen turvallisuuteen ja mukavuuteen ei enää ole. Mutta sielun kanssa muodostettu yhteys vapauttaa elämään voimia, joita ei ennen voinut kuvitellakaan, ja joita ilman ei enää haluaisikaan elää.

Kuuntele sieluasi. Kuuntele luontoa. Unohda normit, tavat ja tottumukset, jotka ovat tähän asti olleet elämäsi tuki ja turva. Ne eivät vie sinua elämän sinulle tarkoittamaan suuntaan, vaan kahlitsevat sinut näköalattomaan kulttuuriseen laatikkoon, jossa joudut myymään kykysi ja taipumuksesi hyvään maapallon kauneutta ja elinvoimaa kuluttavalle yhtenäiskulttuurille. Kiipeä tuon laatikon reunalle ja näe ihmistä laajempi maailma. Ja kun olet valmis

hyppää.

3 kommenttia:

  1. Luonto on ihmisessä sisällä ja samassa ulkona. Kun sen tunnistaa ja tunnustaa voi kokea yhteyden. Hyvä kirjoitus!

    VastaaPoista
  2. Nykyisestä henkisestä tilastamme kertoo paljon esim. se, että edes psykologia (entiseltä nimeltään sielutiede) tuskin enää tunnistaa minkäänlaisen sielun olemassaoloa. Kovaa vauhtia ollaan menossa neurotieteiden suuntaan, jossa ihmisiä tarkastellaan toisistaan erillisinä informaatioyksikköinä. Vaikutamme kyllä toinen toisiimme, mutta mitään pysyvää yhteyttä ei tunnisteta

    Tällainen käsitys meistä suurimmalla osalla on tai on ollut itsestämme. Kellumme suuressa avaruudessa napanuorat katkottuina. Kun ensimmäisen kerran kurkistaa kulttuurisen laatikkomme reunalle, villiin luontoon, mielen voi vallata kotiinpaluun riemun lisäksi äärimmäinen epätoivo ja yksinäisyys. Siinä tajuaa, kuinka syvällä itse on mukana sellaisessa, joka tuhoaa tuota villiä ja kaunista. Yhtäkkiä on pakko ottaa vastuu itsestään ja muista. Aistien ja tunteiden turruttaminen ei enää onnistu.

    Kuitenkin, kun kulkee polkua eteenpäin, omat voimavarat kasvavat ja huomaa, ettei olekaan yksin. Laatikon ulkopuolelta löytyy sellaisia voimia, joita ei olisi voinut kuvitella olevan olemassakaan. Informaatioyksiköstä kuoriutuu sielullinen, tunteva olento, jonka todellisuus ei ole enää niin sidoksissa aikaan ja paikkaan kuin ennen. Huomaa tulleensa kotiin.

    VastaaPoista
  3. Juuri näin. On aina ilo nähdä merkkejä "laatikon ulkopuolella" oleilevista ihmisistä. :) Kiitos kommenteista teille ja kauniita kevätpäiviä!

    VastaaPoista