torstai 14. kesäkuuta 2012

Vehkeily ja valehtelu Talvivaarassa jatkuu


 Jatketaan edelleen tätä ely-keskus- ja kaivoskeskustelua, sillä huonot uutiset siltä suunnalta eivät ole ehtymässä. Suomen Luonnon blogissa kirjoitetaan, että Kainuun ely-keskus on vaiennut mittaustuloksista, jotka koskevat Talvivaaran kaivosta ja sen lähellä sijaitsevan Kivijärven nikkelipitoisuuksia. Aikoinaan oli julkisuudessa tapaus, jossa lapset olivat saaneet seurakunnan leirillä iho-oireita Kivijärvessä uimisen jälkeen kesinä 2009 ja 2010.

Kaivostoimijat selittivät silloin, että iho-oireiden johtuminen Talvivaaran päästöistä olisi mahdotonta, sillä mitään kummallisia nikkelipitoisuuksia ei kuulemma ollut edes mitattu eikä vesiä ollut sinne suuntaan edes laskettu ennen syksyä 2009. Suomen Luonnolle kuitenkin paljastui hiljattain, että kohonneita nikkelipitoisuuksia Kivijärvessä oli mitattu jo 2008, mutta tuloksista oli vaiettu. Kivijärvessä on ollut nikkeliä jopa 120-kertaisina pitoisuuksina normaaliin taustapitoisuuteen nähden ja lainsäädännön mukainen laatunormikin on ylitetty pahimmillaan kuusinkertaisesti. Nykyisellään Kivijärven vettä ei suositella käytettäväksi edes löylyvetenä.

Aivan varmoja ei tietenkään voida olla siitä, aiheutuivatko lasten iho-oireet kaivoksen päästöjen takia, mutta joka tapauksessa ely-keskus ja Talvivaaran kaivos ovat jälleen mokanneet. Ei näitä hommia näin pitäisi hoitaa... Jatkuvaa valehtelua ja salailua sekä kaivosporukalta että viranomaisilta...

Linkki Suomen Luonnon blogiin. Kannattaa lukea.

Kesäterveisin,
Liro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti