torstai 17. tammikuuta 2013

Sivilisaatiokriittinen kiertokirje


 Hei Sinä!

Tuntuuko Sinusta joskus siltä, että jokin nykyisessä elämänmenossamme on perustavalla tavalla väärin? Elämäntapamme tuntuu usein tyhjältä, pinnalliselta ja tarkoituksettomalta. Useimmat voivat varmasti myös myöntää, että nykymenon jatkuessa ihmiskunnan tulevaisuus näyttää synkältä. Elämää tukevat ekosysteemit ovat jatkuvasti heikentymässä, eliölajeja kuolee ennennäkemättömällä vauhdilla sukupuuttoon ja väestö kasvaa edelleen kiihtyvästi, vaikka maapallon kantokyky on ylitetty jo aikoja sitten. Miksi emme herää tähän todellisuuteen, vaan jatkamme uppiniskaisesti niillä raiteilla, jotka ovat johtaneet meidät rotkon partaalle?

Kulttuurimme kahlitsee ajatteluamme

Emme herää, koska emme osaa tarkastella asiaa oman kulttuurimme ulkopuolelta. Kulttuurimme on tuudittanut meidät syvään unohdukseen. Emmekä tarkoita nyt länsimaalaista kulttuuria, vaan sitä sekä idän että lännen kattavaa kulttuuria, joka sai alkunsa n. 10 000 vuotta sitten totalitaarisen maanviljelyksen myötä. Aloimme muokata maata omiin tarpeisiimme ajatellen, että meillä on oikeus tuhota muiden kulttuurien ja elämänmuotojen elinehdot omien toissijaisten tarpeidemme vuoksi. Kulttuurimme rakentuu ajatukselle siitä, että maapallo on tehty ihmiselle, ja ihminen on luotu hallitsemaan sitä. Olemme vasta viime vuosikymmeninä alkaneet kyseenalaistaa tätä myyttiä ja sitä myöten ymmärtämään, että me olemme vain pieni osa elämää maapallolla. Mutta olemmeko valmiita hyväksymään, että meidän on perusteellisesti muutettava tapaamme elää tällä planeetalla?

Ihmiskunnan unohdettu tie

Tuhoisan kulttuurimme historia alkoi n. 10 000 vuotta sitten, mutta ihmiskunnan historia ei. Ihmiset elivät jopa kolme miljoonaa vuotta tavalla, joka ei ollut sodassa elämää ja maapalloa vastaan. Näiden kulttuurien sirpaleet ovat yhä jäljellä erilaisina alkuperäiskansoina. Tietenkin heilläkin on omat sosiaaliset ongelmansa ja kierot ihmisensä, mutta myös tehokkaat keinot ongelmien korjaamiseksi. Nämä ihmiset elävät luonnollisessa tasapainossa elämän kanssa, osana sitä, täysin päinvastaisella tavalla kuin me, jotka tunnemme sivilisaatiomme kestämättömyyden ja tuhoisuuden masentuneisuutena, päihderiippuvuuksina, mielenterveysongelmina, rikollisuutena ym. kurjuuksina. Alkuperäiskulttuurejakaan ei kuitenkaan kannata ihailla tai palvoa. Kyse on vain siitä, että aikojen kuluessa selviytyneiden luonnonkansojen elämäntapa on vuosituhansien saatossa jalostunut kestäväksi tavaksi elää. Kestämättömät tavat elää ovat sen sijaan aina hävinneet ja häviävät vastaisuudessakin.

Menneisyys tulevaisuutemme apuna

Emme tietenkään ehdota, että meidän olisi muututtava metsästäjä-keräilijöiksi ja muutettava metsään asumaan. Kunhan vain oppisimme etsimään ratkaisuja sivilisaatiomme ongelmiin niistä kulttuureista, joissa samojen ongelmien kanssa ei painita. Meidän on nähtävä, että tapamme elää maapallolla ei ole ainoa tapa elää, meidän kulttuurimme ei ole ainoa kulttuuri, eikä meidän kulttuurimme historia ole sama asia kuin ihmiskunnan historia. Historia ei myöskään ole pysähtynyt, vaan olemassa on todellisia vaihtoehtoja. Rohkene siis katsoa tilannettamme avoimin silmin ilman sitä painolastia ja niitä ajattelumalleja, jotka kulttuurimme on painanut syvälle alitajuntaamme. Kestävään elämäntapaan voimme ottaa mallia niistä ihmisistä ja kulttuureista, jotka kautta aikain ovat eläneet tasapainoisessa ja syvässä yhteydessä elämään.

Parhain terveisin,
Me

Kirjallisuutta:

Lämpimästi suosittelemme mm. seuraavia kirjoja ja artikkeleita ajatustyön tueksi:

Quinn, Daniel: Ishmael (suom. Ismael – Tarina jonka vankeja me olemme), The Story of B,
My Ishmael ja Beyond Civilization  
Heinberg, Richard: The Primitivist Critique of Civilization (PDF, Google)  
Berg, Lasse: Kalaharin aamunkoitto – Miten ihmisestä tuli ihminen  
Thoreau, Henry David: Walden – Elämää metsässä  
Diamond, Jared: Collapse (suom. Romahdus – Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä)  
McDougall, Christopher: Born to Run (suom. Syntynyt juoksemaan)  
Tainter, Joseph: The Collapse of Complex Societies ja Problem Solving: Complexity, History and Sustainability (PDF, Google)

Osallistu siementen kylvämiseen ja levitä tätä kirjettä! Voit ladata ja tulostaa sen osoitteesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti