tiistai 8. tammikuuta 2013

Osallistuisinko luonnonsuojelutyöhön?

Ajattelin esitellä lyhykäisesti joitakin minulle tutuksi tulleita suomalaisia luonnonsuojelujärjestöjä sekä niiden toimintaa. Tässä siis sellaisia esimerkkejä, joihin olen päässyt vähän lähemmin tutustumaan, ja joiden toimintaa voin lämpimästi suositella ja kannattaa.




Suomen luonnonsuojeluliitto rakentuu valtakunnallisesta kattojärjestöstä sekä sen alla toimivista luonnonsuojelupiireistä, jotka jakaantuvat kokolailla maakunnittain. Piirejä on 15, ja niissä on kaiken kaikkiaan 180 paikallisyhdistystä, joissa varsinainen ruohonjuuritason työ tehdään.

Ehkäpä näkyvimmin SLL on viime vuosina pyrkinyt vaikuttamaan kaivostoimintaan sekä soidensuojeluun. SLL tekee nimensä mukaisesti pääasiallisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta, mutta se ottaa tietenkin myös voimakkaasti kantaa maailmanlaajuisiin ympäristöongelmiin. SLL onkin varmasti yksi maamme vaikutusvaltaisimmista luonnonsuojeluvaikuttajista, sillä järjestö osallistuu lausunnoillaan myös lainvalmistelutyöhön. Paikallistasolla SLL järjestää mm. retkiä sekä talkoita ja pyrkii vaikuttamaan esimerkiksi alueiden kaavoitukseen luonnolle edullisella tavalla. Erityisesti talkoot ovat matalan kynnyksen osallistumismuoto luonnonsuojelutoimintaan. Talkoissa saatetaan esimerkiksi poistaa vieraslajeja luonnosta, ennallistaa soita tukkimalla metsäojia tai kunnostaa perinnemaisemia. Reippaan työn lomassa tapaa tietenkin paljon samanhenkisiä ihmisiä!

Paras mahdollinen tuki liitolle on tietenkin osallistuminen paikallistason toimintaan. Tietenkin pelkkä jäsenmaksun maksaminenkin kartuttaa luonnonsuojeluliiton varoja ja parantaa sen toimintamahdollisuuksia. Jäsenet saavat kotiinsa Luonnonsuojelija-lehden, joka sisältää kattavasti ajankohtaista tietoa luonnonsuojelukysymyksistä, luontoharrastuksesta sekä paikallistoiminnasta. Lisäksi jäsenet saavat alennuksen SLL:n julkaisemasta Suomen luonto -aikakauslehdestä, joka on eittämättä laadukkainta luontojournalismia Suomessa. Opiskelijat voivat liittyä SLL:n opiskelijajäseniksi, johon sisältyy myös Luonto-Liiton jäsenyys.

Toinen osallistumismahdollisuus on lahjoittaminen. Voit tehdä kertalahjoituksen, mutta kaikkein tehokkain tuki yhdistyksille tulee kuitenkin kuukausilahjoituksista, sillä ne mahdollistavat toiminnan pitkäjänteisyyden ja suunnitelmallisuuden. Lahjoittajillekin kuukausilahjoitus on yleensä paras vaihtoehto, sillä omaan tilanteeseen sopiva kuukausittainen tukisumma tuskin tuntuu omassa taloudessa. SLL:n kuukausilahjoittaja voi liittyä mukaan metsän, veden tai saimaannorppien suojelijaksi.




Luonto-Liitto on Suomen luonnonsuojeluliiton nuorisojärjestö, ja se rinnastuu SLL:n hierarkiassa luonnonsuojelupiireihin. Luonto-Liitto jakautuu maantieteellisesti kahdeksaan eri piiriin, jotka koordinoivat järjestön toimintaa paikallisesti. Lisäksi Luonto-Liitolla on valtakunnallisia ryhmiä, joiden toiminta keskittyy tiettyyn aihepiiriin. Tunnetuimmat valtakunnalliset ryhmät ovat luultavasti Metsä- ja Susiryhmä.

Luonto-Liiton toiminta on nuorten omaehtoista luonnonharrastustoimintaa, aktivismia sekä ympäristökasvatustyötä. Järjestöllä on toimintaa niin lapsille kuin alle kolmekymppisille nuorille aikuisillekin. Tärkeitä toimintamuotoja ovat esimerkiksi lasten luontokerhot ja -leirit sekä vanhemman jäsenistön pidemmätkin retket ja vaellukset. Luonto-Liitto järjestää myös monenlaisia tempauksia ja jäsenet ovat mukana järjestämässä kaikenlaista ympäristöaktivismia. Viime vuonna Luonto-Liitto oli monien muiden järjestöjen mukana koordinoimassa turkistarhauksen kieltoa ajavan kansalaisaloitteen nimienkeruuta.

Luonto-Liitto on ehkäpä äänekkäimmillään ja tehokkaimmillaan juurikin metsiensuojelussa sekä suurpetojen puolestapuhujana. Luonto-Liiton Metsäryhmä inventoi vanhoja ja luonnontilaisia metsiä ja pyrkii saamaan niitä suojelluiksi. Luontoliittolaiset ovat aktiivisilla toimenpiteillään ja joskus myös rohkealla kansalaistottelemattomuudellaan pelastaneet monia arvokkaita metsiä niitä uhanneilta hakkuilta. Susiryhmä puolestaan tekee arvokasta työtä maassamme, jossa asenneilmapiiri on jopa kiihkoilevan susivastainen. Valtakunnallista huomiota herättää myös jokavuotinen Luonto-Liiton kevätseuranta, jolla kerätään hyödyllistä tietoa kevään etenemisestä ja kannustetaan ihmisiä luonnonharrastustoimintaan.

Luonto-Liitto kaipaa erityisesti uusia aktiiveja toimintaansa. Jos olet kiinnostunut osallistumisesta, ota ihmeessä yhteyttä asuinpaikkasi piirin puheenjohtajaan tai lähde tutustumaan toimintaan vaikkapa Luonto-Liiton järjestämälle retkelle. Lisäksi voit tukea Luonto-Liiton toimintaa rahallisesti jäseneksi liittymällä, kertalahjoituksella tai kuukausilahjoittajana. Vanhemmat jäsenet saavat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän Nuorten luonto -lehden. Lapsille lähetetään hauska ja arvostettu Sieppo-lehti. Myös perhejäsenyys on mahdollinen.




Luonnonperintösäätiön tarkoituksena on suojella ensisijaisesti suomalaista metsäluontoa. Säätiö ostaa lahjoitusvaroilla luontoarvoiltaan arvokkaiksi todettuja kohteita, jotka suojellaan pysyvästi. Vaikka vanha metsäluonto on varsinkin Etelä-Suomessa äärimmäisen sirpaloitunutta, on tärkeää säilyttää ainakin nämä viimeiset palaset uhanalaisten lajien ja luonnon monimuotoisuuden turvapaikoiksi. Vuonna 2012 Luonnonperintösäätiö oli ehdokkaana Pohjoismaiden neuvoston luonto- ja ympäristöpalkinnon saajaksi yhdessä ruotsalaisen Naturarvet-säätiön kanssa.

Metsien ostamisen lisäksi Luonnonperintösäätiö etsii ja inventoi suojelunarvoisia metsiä. Tätä tarkoitusta varten on perustettu myös oma yhdistyksensä, Ikimetsän ystävät ry, joka kartoittaa metsiä, järjestää retkiä sekä tekee Luonnonperintösäätiön toimintaa ihmisille ja metsänomistajille tutuksi.

Voit tehdä Luonnonperintösäätiölle kertalahjoituksen tai liittyä metsän kummiksi. Metsän kummina maksat ilmoittamasti summan Luonnonperintösäätiölle joko kerran kuukaudessa tai kerran vuodessa. Monien muiden järjestöjen kuukausilahjoituksista poiketen kyse ei ole suoraveloituksesta tai e-laskusta, mutta maksaminen onnistuu tietenkin kätevästi laittamalla maksu verkkopankissa toistuvaksi. Voit myös mm. ostaa jollekulle lahjaksi "palan ikimetsää". Kaikki varat käytetään metsien ostoon luonnonsuojelualueiksi sekä tuon prosessin vaatimaan työhön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti