tiistai 15. toukokuuta 2012

Keskustelua kaivoslainsäädännöstä

Julmetun hieno maisema. © Talvivaara

Kokoomuslainen kirjoittaa kerrankin asiaa. Kannattaa lukea europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen blogikirjoitus Suomen kaivoslainsäädännöstä, jonka innoittajana oli Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professorin, Olli Tahvosen mielipidekirjoitus sunnuntain Hesarissa.

Pietikäinen kirjoittaa:

"Kaivoslain valtausjärjestelmän vuoksi arvokkaat kaivosmineraalimme hyödynnetään nopeasti ulkomaisten yritysten toimesta muutaman vuosikymmenen kuluessa ja jäljelle jäävät vain haitat. Tämä on erittäin lyhytnäköistä, kun tiedämme kaivosmineraalien arvon olevan tulevaisuudessa huomattavasti nousemassa niiden niukkuuden vuoksi. Valtausjärjestelmä on todella vanhanaikainen malli ohjata niukkenevia luonnonvaroja koskevaa päätöksentekoa."

Professori Tahvonenhan otti mielipidekirjoituksessaan esille vaihtoehtona konsessioperiaatteen, jolloin malmivarat omistaa valtio, joka voi myydä noiden malmien käyttöoikeuden yhtiöille. Tällä hetkellähän malmit ovat Suomessa siis vapaita vallattaviksi.

Mitä Suomelle siis jää tällä nykymeiningillä käteen? Joitakin miestyövuosia ja hiukkasen verotuloja. Lisäksi ympäristötuhoja ja niiden myötä menetettyjä verorahoja sekä elinkeinoja. Itse malmeista saatu pääpotti valuukin sitten mm. kanadalaisille ja norjalaisille kaivosyhtiöille. Meidän vastuullemme jää ympäristötuhojen paikkaaminen. Miksi Suomi ylipäätään luopui aikoinaan valtiollisesta kaivosbisneksestä? Perustakaa nyt ihmeessä puhdas valtionyhtiö hoitamaan kaivosbisnestä Suomessa. Malmivarat kansallistettakoon. Jääpä ainakin raha sitten Suomeen, vaikka ei sekään paljon lämmitä, kun luonto on raiskattu.

Tuleepa vähän mieleen tästä koko kuviosta Naomi Kleinin kirja The Shock Doctrine (suom. Tuhokapitalismin nousu). On nimittäin Suomessa toteutettu Chicagon poikien oppeja pelottavan tarkasti 90-luvun laman jälkimainingeista lähtien ja tämä kaivosbuumi vain alleviivaa tuota. Tuosta teoksesta voisin joskus kirjoitella lisää, mutta suosittelen ehdottomasti perehtymään kyseiseen opukseen, mikäli kiinnostaa tietää vähän siitä, mitä kaiken yksityistämisvimman ja luonnonvarojen riiston taustalla piilee.

Ai niin, ja luin muuten uusimmasta Suomen Luonnosta aika häkellyttäviä juttuja kaivoksille lupia myöntäneiden virkamiesten kytköksistä kaivosyhtiöihin. Tästä artikkelista kirjoitan myöhemmin lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti