keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Turkistarhaton Suomi


Maanantaina alkoi nimienkeräyskampanja turkistarhauksen kieltämiseksi Suomessa. Tavoitteena on kerätä kansalaisaloitteen edellyttämät 50 000 nimeä, jolloin lakialoite saataisiin eduskunnan käsiteltäväksi. Kampanjan koordinoinnissa ovat mukana Animalia, Oikeutta eläimille, Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto sekä Luonto-Liitto. Lakialoite tulee luultavasti olemaan ensimmäinen eduskuntakäsittelyyn päätyvä kansalaisaloite, kunhan tarvittavat nimet saadaan kerättyä.

Turkistarhauksen kiellosta keskusteltaessa esiin nousee usein eräs "realiteetti", jonka mukaan Suomessa lakkautettu tuotanto siirtyy taianomaisesti ja automaattisesti Kiinaan, jossa eläimillä on vielä huonommat oltavat. Siten tarhauskielto ikään kuin vain huonontaa eläinten oloja kokonaisuudessaan ja viherhippelit tekevät kiihkopäissään pelkkää hallaa noille rakastamilleen elukoille. Tämä turkistarhausta puoltava argumentti piti minutkin pitkään epäileväisenä täyskiellon suhteen.

Tulin kuitenkin toisiin aatoksiin. Turkisten ostajat tuskin ajattelevat kovin useasti kulutustottumustensa eettisyyttä, mutta mitäpä jos heidän joukossaan on kuitenkin sellaisia ihmisiä, jotka ajattelevat, että "sellaista Kiinassa kasvatettua väkivaltapuuhkaa en osta, mutta Suomessa tuotettu 'eettinen' karvalakki kelpaa kyllä." Silloin turkisten ostointo ja kysyntä laantuisivat. Ja entäpä tämä nykyinen trendi, jossa turkikset tulevat yhä voimakkaammin uudelleen muotiin? Millaisen viestin tarhauksen täyskieltojen säätäminen eri maissa antaa muotimoguleille? Tuskin ainakaan turkisten käyttöön rohkaisevaa signaalia. Loppujen lopuksi kysyntä siis voisikin laantua, jolloin tuotannon siirtymistä Kiinaan ei edes tapahtuisi.

Käväisepä tutustumassa asiaan tarkemmin osoitteessa www.turkistarhatonsuomi.fi ja allekirjoita kansalaisaloite!

Melkein kesäisin terveisin,
Liro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti